Ortaöğretim Genel Müdürlüğü 

ORTAÖĞRETİMDE BAŞLATILAN MÜDAHALE MODELİ PROGRAMI

Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan TÜRK, “Okul Terkleri” ve Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün uygulamaları hakkında açıklamalarda bulundu.
ORTAÖĞRETİMDE BAŞLATILAN MÜDAHALE MODELİ PROGRAMI

Daha önce, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü – UNICEF iş birliği kapsamında “Ortaöğretimde Sınıf Tekrarı ve Okul Terki Sebepleri ve 14-18 Yaş Grubunda Olup Örgün Eğitim Dışında Olan Çocukların Eğitim ve Çalışma Durumları İle İhtiyaçlarının Belirlenmesi – Araştırma Raporu” (UNICEF, 2003a) ve “Ortaöğretimde Sınıf Tekrarı, Okul Terk Sebepleri ve Örgün Eğitim Dışında Kalan Çocuklar Politika Önerileri Raporu” (UNICEF, 2013b) başlıklarını taşıyan araştırmaların gerçekleştirildiğini ve Müdahale Modeli Programı bu çalışmaların bulguları ışığında örgün eğitim dışında kalma riski taşıyan çocukların devamsızlıklarının önlenmesi amacıyla hazırlandığını dile getirdi.

21. YÜZYILA HAZIRIZ

Genel Müdür Ercan TÜRK, okul terklerine yönelik bu kapsamdaki çalışmaların geleceğimizin teminatı olan öğrencilerimizin Müdahale Modeli Programı ile 21. yüzyıl becerileri arasında yer alan iletişim, yaşam ve kariyer, karar verme ve kariyer planlama, analitik düşünme ve sorun çözme, motivasyon, yılmazlık, etkili ders çalışma ve sportif etkinliklerde ekip oluşturma becerilerinin müfredat dışı etkinliklerle kazandırılmasının hedeflendiğini ifade etti.

PİLOT UYGULAMA İLE 12 İLDE 612 ÖĞRENCİYE ULAŞTIK

Müdahale Modeli Programı ve çalışmaları hakkında bilgi veren Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan TÜRK, bu kapsamda Ağrı, Ankara, Balıkesir, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon ve Van illerinde Anadolu liseleri, Anadolu İmam Hatip, Mesleki ve Teknik Anadolu liselerini kapsayan 24 okulda 2 pilot uygulama gerçekleştirildiğini söyledi. Program ile 12 ildeki 24 ortaöğretim kurumunun 7’si Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı Anadolu Lisesi 17’si ise diğer öğretim dairelerine bağlı ortaöğretim kurumu olup toplam 612 öğrenciye uygulanmıştır. İlk uygulamada her pilot okuldan okul yöneticileri, sınıf rehber öğretmenleri, okul rehber öğretmenleri ve beden eğitimi öğretmenlerinden oluşan toplam 100 katılımcıya program kapsamında eğitim verildiğini, bu katılımcıların kendi okullarında 9. sınıf öğrencilerinden okulu terk etme riski yüksek olan öğrenciler ile yakın zamanda okulu terk etmiş öğrencilerden bir “sınıf” oluşturularak haftada ikişer saat olmak üzere Müdahale Modeli çalışmasının uygulandığını, elde edilen sonuçların değerlendirilerek 2014-2015 eğitim ve öğretim yılı ikinci döneminde pilot okullar tarafından belirlenen bir 9. sınıf şubesinde programın genişletildiğini ifade etti. İkinci uygulamada ise belirlenen pilot okullardan davet edilen 72 katılımcıya eğitim verildiğini, “Müdahale Modeli El Kitabı”nın güncellenerek pilot okullarda okulu terk etme riski bulunan 296 öğrenciye uygulandığını belirtmişlerdir.

 

SONUÇLAR DOĞRU YOLDA OLDUĞUMUZU GÖSTERDİ

 

Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan TÜRK, Müdahale Modeli Programı ile netice alındığını, ulaşılan sonuçların okul terki sorununun azaltılması konusunda umut verici olduğunu, 22 Ocak 2016 tarihinde UNICEF temsilcileri ile gerçekleştirilen toplantı sonrası Müdahale Modeli Programının kapsamının genişletilerek tüm liselerde uygulanabileceğini ayrıca okul terki konusunun problem olmaktan çıkarılması için çalışmanın kararlılıkla yaygınlaştırılarak uygulanacağını söyledi.

Atatürk Bulvarı No 98 Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina Kat 5 Kızılay ÇANKAYA ANKARA - Personel İletişim

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.