TARİHÎ 100 LİSE (İNTERAKTİF HARİTA)

1893 yılında Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit zamanında taş bina olarak inşa edilen tarihi Çankırı Lisesi, “İdâdî Mektebi” adıyla eğitim ve öğretime başlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ilk yıllarında 1926-1953 yılları arasında ortaokul statüsünde hizmet veren okul binlerce mezun vermiştir. . Taş Mektep, 31 Ağustos 1925 yılında Kastamonu’dan dönerken Çankırı’yı da ziyaret eden Mustafa Kemal ATATÜRK’ün bu tarihte binada kaldığı oda, hâlen, o zamanki tarihi özellikleriyle muhafaza edilmektedir.

09.05.1962 yılında Türkiye’nin ilk kadın pilotu olan Sabiha GÖKÇEN ve THK Genel Müdürü Çankırı Lisesine (Taş Mektep) ziyarette bulunmuştur.

Çankırı Lisesinin taş mektep yıllarında mezun olmuş öğrencileri hâlen, “Taş Mektepliler” adı altında, her yıl bir araya gelerek okul koridorlarında, sınıflarında ve bahçesinde yaşadıkları anılarını tazelemektedirler. Çankırı ve Çankırılının gönlünde müstesna bir yere sahip olan okul, 1971 yılında, şu an bulunduğu binasına taşınmıştır. Okulun 1986-1987 eğitim ve öğretim yılına kadar ortaokul kısmı da bünyesinde devam etmiştir.

 

 

Çankırı Lisesi, eğitim ve öğretim kalitesi açısından ülkemizin başarılı okulları arasındadır. Üniversiteye giriş sınavlarında Çankırı Lisesi öğrencileri başarılı bir performans göstermektedirler. Gösterdiği başarılar nedeniyle Türkiye’de ilk bilgisayar tahsisi yapılan okullardan biri olmuştur. 1978-1984 yılları arasında Çankırı Akşam Lisesi de okul bünyesinde eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürmüştür.

1993 yılında, iki sınıf halinde yabancı dil ağırlıklı lise bölümü açılan okulun halk arasında “Süper Lise” olarak bilinen yabancı dil ağırlıklı bölümü 16 yıl boyunca çok başarılı mezunlar vermiştir. 2008 yılı Eylül ayından itibaren Anadolu lisesi statüsüne getirilen okul değişime ve gelişime açık, dinamik kadrosuyla; gençlerin Türk Millî Eğitiminin genel amaçları doğrultusunda çağın gerektirdiği bilgi ve tecrübeyi kazanmaları için eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir.