TARİHÎ 100 LİSE (İNTERAKTİF HARİTA)

 

Çelebi Mehmet Anadolu Lisesi, Bursa’da, 19 Ağustos 1906 tarihinde “Bursa Hamidiye Medrese-yi Muallimini” adıyla”Öğretmen Okulu” olarak öğretime başlamıştır. Daha sonraları “Bursa Muallim Mektebi”adını alan okul, 1927 yılına kadar birçok başarılı öğretmen yetiştirmiştir. Menemen’de şehit edilen ve okulun girişinde büstü bulunan Asteğmen Öğretmen M. Fehmi Kubilay da bu okuldan mezun olmuştur.

Muallim Mektebi’nin buradan ayrılması üzerine 15 Ekim 1927 tarihinde”Birinci Ortaokul” adıyla yeni bir okul açılmıştır. 25 yıl boyunca bu adla anılan okula, 6 Ağustos 1952 yılında “Çelebi Mehmet Ortaokulu”adı verilmiştir. 1906 yılında üç katlı ve ahşap olarak yapılan okulun, 1949 yılındaki onarımında bir katı yıktırılıp, yarı kâgir hale getirilmiş, bir de toplantı salonu eklenmiştir. Sonradan yeni bazı bölümler de eklenen binada, 73 yıl eğitim ve öğretim yapılmıştır. 26 Mart 1979 tarihinde çıkan bir yangında belgelerin çoğu kurtarılmışsa da binanın yanması önlenememiştir. Bu yangından sonra öğretim dört yıl kadar çevredeki ilkokullarda ve ayrı bir yapı olan işlik binasında sürdürülmüştür.

 

 

26 Eylül 1983 tarihinde bitirilen yeni bina, 1983-1984 eğitim öğretim yılından itibaren Osmanlı Devleti hükümdarlarından Çelebi Mehmet’in adı verilerek okul, Çelebi Mehmet Lisesi adını almış ve eğitim öğretime başlamıştır. Okulun bünyesinde 1992-1993 eğitim öğretim yılında ilk yabancı dil ağırlıklı lise açılmış, düz lise ile birlikte öğretime devam etmiştir.

2012-2013 öğretim yılından itibaren Çelebi Mehmet Anadolu Lisesi olarak hizmet vermektedir.

Sağlıklı ve mutlu toplum oluşturma yolunda bireyleri yetiştirmek misyonu ile eğitim ve öğretim çalışmalarını sürdüren Çelebi Mehmet Anadolu Lisesi yüzyılı aşkın süreçte nice başarılı mezunlar yetiştirmiştir.