TARİHÎ 100 LİSE (İNTERAKTİF HARİTA)

 

Erenköy Kız Lisesi, Kadıköy’de 1911 yılında kurulmuştur. Aynı yıl Numune Mektebi adıyla Rıdvan Paşa köşkünde açılan okul, 1916 yılında Erenköy İnas Sultânîsi yani kız lisesi olarak öğretime başlamıştır.

Erenköy, Çamlıca ve Kandilli’nin birer kız lisesine dönüşmesinden sonra, Erenköy mektep binası, Mabeyinci Faik Bey’den 7500 altına satın alınarak Maarife verilmiştir. Mabeyinci Faik Bey Tütüncü Mehmet Halis Bey’in ortağı olup Türkiye’nin ilk arsa ve bina spekülatörlerindendir. Yatakhane binası olan Topçu Reisi Hacı Hüseyin Paşa Köşkü de Maarif Vekilliği tarafından son sahibi V.Murat’ın kızlarından Hatice Sultan’dan satın alınmıştır. 1945 yılının 22 Şubat gecesi binanın yanması üzerine çok dağınık bir alan içinde öğretime devam eden lise, 1954-1955 yılında şimdiki binasında öğretime başlamıştır.

 

 

 

1977 yılında okula bir bina daha eklenmiştir. Ancak 1990 Eylülünde okulun çok geniş bir alanı kapsayan bahçesinde yer alan yatılı bölüm binası, Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi olarak eğitime açılmıştır.

Erenköy Kız Lisesinin, Türk kadınının sosyal hayattaki yerini alması yönünde de çok büyük bir önemi vardır.

Günümüzde Anadolu lisesi olarak eğitim ve öğretim faaliyetlerini devam ettiren Erenköy Kız Lisesi, uzun yıllar sporda da çok başarılı bir okul olarak tanınmıştır. Voleybolda, İstanbul kız liseleri arasında hep en önde olmuştur. Son yıllarda da yüzme, atletizm, judo gibi diğer alanlarda başarılarını devam ettirmektedir.