TARİHÎ 100 LİSE (İNTERAKTİF HARİTA)

 

Mehmet Çelikel Lisesi, 1938 yılında İş adamı Mehmet ÇELİKEL tarafından bağış yoluyla yaptırılan ilk okuldur.

Bina üç katlı olup on üç derslik, idare odası, öğretmenler odası, kütüphane, laboratuvar, konferans salonu, beden eğitimi salonu, iş idaresi odası, hizmetli odası, kantin ve yemekhane bölümlerinden oluşmaktadır. 1960’lı yıllara kadar hem ortaokul hem de lise öğretimi yapan okul, Zonguldak Merkez, Çaycuma, Devrek, Ereğli ve Bartın’ın tek lisesi olarak binlerce gencin yetişmesinde etkili olmuştur.

1957-1958 eğitim ve öğretim yılında orta kısım Merkez Ortaokuluna devredilmiştir. 1969 yılında bünyesinde akşam lisesi açılmış ve 1981 yılına kadar öğretimini sürdürmüştür. 1980’li yılların sonlarına doğru devlet okullarının bütçelerinin kısılması süreciyle birlikte, eğitim için gerekli altyapı yatırımlarının karşılanması giderek zorlaşmaya başlayınca, Çelikel mezunları tarafından 1988 senesinde Mehmet Çelikel Lisesi Eğitim Vakfı kurulmuştur.

Bakanlık ödeneği ile 1987-1988 eğitim ve öğretim yılında 10 derslikli ek bina, 1992-1993 eğitim ve öğretim yılında da kapalı spor salonu yapılarak faaliyete geçmiştir. Okul, 1992- 1993 öğretim yılında yabancı dil ağırlıklı lise, 1999-2000 öğretim yılından itibaren de Anadolu lisesi statüsüne geçirilmiştir. 1996 yılında Mehmet Çelikel Lisesi Vakfı tarafından 10 derslikli 3 katlı ek bina yaptırılmıştır. 1998 yılında ana binanın alt katı, konferans salonuna dönüştürülmüştür.

Okulun esas planına göre zemin kat, iş atölyeleri, spor salonu, depo ve ambar olarak ayrılmış, ikinci ve üçüncü katlarda idare odaları, derslikler, öğretmenler odası, arşiv ve hizmetli odası olarak düzenlenmiştir. Okulun ana binasından ayrı olarak bir de laboratuvar binası mevcut olup daha sonraki yıllarda lojman olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kurulduğunda pansiyon binası olan ek bina 1981 yılında özel idareye devredilmiş halen öğretmenevi olarak kullanılmaktadır.

 

 

Mehmet Çelikel Lisesi Vakfı 1996 yılında okulun sol tarafındaki boş araziye, 8 derslikli, bilgisayar laboratuvarı ve çok amaçlı bir salonu bulunan ek binayı yaptırarak öğrencilerin hizmetine sunmuştur. Ayrıca 1997 yılında Mehmet Çelikel Lisesi Kültür Merkezi yapılmıştır.

1998 yılında Mebrure ÇELİKEL, fizik ve kimya laboratuvarını, Salih DEMİR ise öğretmenler odasını yeniden yaptırmıştır. Kütüphane, satranç odası, resim atölyesi, müzik odası, avlu, park, açık hava basket salonu Mehmet Çelikel Lisesi Vakfı tarafından 1999 yılında, biyoloji laboratuvarı ise 2.000 yılında yaptırılarak hizmete açılmıştır.

Tarihi geçmişi, gelenekleri ve ilk bağış okulu olması özellikleri de göz önünde bulundurarak, okulun adı Mehmet Çelikel Lisesi olarak kalmıştır. Anadolu lisesi statüsünde olan Mehmet Çelikel Lisesi, tüm Zonguldak’tan görülebilen muhteşem binaları ile simgesel bir eğitim kurumu olarak çok sayıda başarılı mezun yetiştirmiştir.