TARİHÎ 100 LİSE (İNTERAKTİF HARİTA)

1937 yılında kurulan Cilavuz Eğitmen Okulunun amacı halkı bilinçlendirmek, içinde bulunduğu çağın yeniliklerini bölge halkına aktarmak ve köylülerin eğitim imkanlarından yararlanmasını sağlamaktı.

17 Nisan 1940’da üç aylık eğitim veren Eğitim Okulu kaldırılmış, yerine 5 yıllık Köy Enstitüsü kurulmuştur.

Kuruluşundan 1976 yılına kadar okul tüm ihtiyaçlarını (ekmek, konserve, süt, et vb.) kendisi karşılamıştır. Hatta okul kıyafetleri dahi okul personeli tarafından hazırlanmıştır.

1976 yılında Çatak yöresinde meydana gelen deprem, bu faaliyetlerin ortadan kalkmasına sebep olmuştur. Depremden dolayı okul arazisinin bir bölümüne depremzedeler için konut yaptırılmıştır. Sonuçta buralardan karşılanan ihtiyaçlar ve elde edilen gelirler kesilmiştir.

 

 

1975-1976 öğretim yılına kadar Cilavuz Köy Eğitmen Okulundan mezun olanlar öğretmen olmuştur. 1976-1977 ders yılından itibaren altı yıllık öğretmen lisesi açılmıştır.

1989-1990 eğitim ve öğretim döneminde dört yıllık Anadolu Öğretmen Lisesi olarak açılmıştır. 2015-2016 eğitim-öğretim döneminde Anadolu Lisesine dönüştürülmüştür.

Okul kampüsü 53 dekarlık bir alanda kurulmuş olup, eğitim binası 4 katlıdır. Okulda kapalı spor salonu, öğrenci pansiyonu, çamaşırhane, mutfak ve yemekhane binası ile 2 müstakil depo binası da mevcuttur.

Kazım Karabekir Anadolu Lisesi, Kars yöresinin önde gelen okullarından biri olarak ülkemiz eğitimine büyük katkı sağlamaktadır.