TARİHÎ 100 LİSE (İNTERAKTİF HARİTA)

 

Ortaklar Köy Enstitüsü, 16 Ağustos 1944 tarihinde Ortaklar bucağına 2,2 km. uzaklıkta, Adabelen Tepesi denilen yerde 1840 dekar arazi üzerine temeli atılmış ve 1945-1946 eğitim ve öğretim yılında Kızılçullu Köy Enstitüsü’nden gelen Aydın ve çevresi doğumlu öğrencilerle öğretim hayatına başlamıştır.

1954 yılına kadar 5 yıllık “Köy Enstitüsü Programı” uygulanan okul 6234 sayılı kanunla yapılan değişiklik sonucu 6 yıllık İlköğretmen Okuluna dönüştürülmüştür.

1974-1975 eğitim ve öğretim yılında ise Öğretmen Lisesi olan okulun bünyesinde 9 Ocak 1976 tarihinde sınıf öğretmeni yetiştiren 2 yıllık Eğitim Enstitüsü açılmış, daha sonra bu kurum kapatılarak Ankara Eğitim Enstitüsü’ne nakledilmiştir.

1989-1990 eğitim ve öğretim yılına kadar öğretmen lisesi olarak öğretim hayatına devam eden okul 1989-1990 eğitim ve öğretim yılında Ortaklar Anadolu Öğretmen Lisesi adıyla Türk eğitim tarihindeki seçkin yerini almıştır. 2014-2015 eğitim ve öğretim yılından itibaren Ortaklar Fen Lisesi’ne dönüştürülmüştür.

 

 

Okul kendisine tahsisli 682.685 metrekare arazi üzerinde kuruludur. Kuzey tarafında Adabelen Tepesi’nin eteklerine kadar geniş bir çam koruluğu bulunur. Çam ağaçları, meyve ağaçları ve palmiyelerden oluşan bahçesi göz alıcı bir güzelliğe sahiptir. Eşsiz görünümü, son derece temiz bir havası vardır. Görenlere adeta “Cennetten bir köşe” dedirtecek doğal güzelliği övülmeye değerdir. Okulun giriş kapısından ana binasına ulaşan yol; asfaltla kaplı, iki yanı ağaçlıklıdır. Yolun her iki tarafında Adabelen İlköğretim Okulu, erkek ve kız yurtları, yemekhane, kantin ve lojmanlar bulunmaktadır. Bu lojmanların bir bölümü apartman; bir bölümü ise tek katlı, müstakil, bahçeli konut biçimindedir.

Okul bu haliyle tam bir yerleşke görünümü arz etmektedir. Bu yerleşkede 7 adet bina vardır. Bunların dışında Köy Enstitüsünden kalma 30 adet bina bulunmaktadır ki bunlar, İzmir Tabiat Varlıklarını Koruma Kurumunca koruma altına alınmış birinci derecede sit alanıdır.