TARİHÎ 100 LİSE (İNTERAKTİF HARİTA)

 

Şanlıurfa’da lise kurulmadan önce gençler, Gaziantep ve Diyarbakır gibi çevre illere gidip tahsillerini yapıyorlardı. Bu yüzden de okuyan genç sayısı oldukça azdı. Şanlıurfalılar kendi illerinde de bir lise yapılmasını ve gençlerinin uzak illere gitmesini engellemek amacıyla şehirlerinde bir okul yapılması için çalışmalara başladılar.

1946 yılında devrin Millî Eğitim Bakanı Hasan Ali YÜCEL, Şanlıurfa’ya geldiği zaman, halk ipek atlaslar üzerine yazdıkları “LİSE İSTERİZ” pankartlarıyla kendilerini karşılamışlardı. Konuk bakan bu zengin kültüre sahip şehirde bir lisenin bulunmayışından vicdan azabı duyduğunu belirterek, lisenin açılmasını vaat etmiştir. Bu vaadin İstanbul matbuatına yazılması da lisenin açılmasını hızlandırmıştır.

1946 yılında Şanlıurfa iline resmen bir lise açılması emri gönderilmiştir. Lisenin ilk açıldığı bina 1936-1939 yıllarında Vali Atıf ULUSOĞLU zamanında hükümet binası olarak faaliyet göstermiş olan binadır. İki katlı olan bu binada ilk önce ortaokul açılmıştır. Lisenin açılmasıyla ihtiyaç üzerine binaya 3. kat ilavesi yapılmış ve öğrenciler ilk olarak burada lise eğitimine başlamışlardır.

 

 

Lisenin ilk müdürü Macit SANER’ dir. Macit SANER buradan İstanbul Millî Eğitim Müdür Yardımcılığına, oradan Galatasaray Lisesi Müdürlüğüne atanmıştır. İlk edebiyat öğretmeni ise Halide Nusret ZORLUTUNA’dır.

Okul, 2013 yılından itibaren Anadolu lisesi olarak eğitim ve öğretime devam etmektedir.