TARİHÎ 100 LİSE (İNTERAKTİF HARİTA)

 

Van Ernis Köy Enstitüsü’nün 1948-1949 öğretim yılında kuruluşu 1954 yılı mezunu Nezir ŞENER’in anılarında şu şekilde ifade edilmektedir; “Okulda bir söylenti çıktı. Van’da yeni bir Köy Enstitüsü kurulacak, buraya 110 gönüllü öğrencinin başvurusu bekleniyor. Bu sefere 1.2.3.sınıflardan öğrenci katılacak. Bu serüven hoşuma gitti. Aynı okulda 2.sınıf öğrencisi olan ağabeyim Nadir Şener’in de olurunu alarak bu eğitim kervanına ben de katıldım.

Başlangıçta adına “Gülbahçe” dediğimiz, sonradan Muradiye İlçesi’ne bağlı Ernis Köyü yakınındaki bu beldeye, dört günlük otobüs yolculuğundan sonra kavuştuk. Okulumuzun adı Ernis Köy Enstitüsü oldu. Daha önce Rus işgalinde tersane olarak kurulan bu site, Van Gölü kıyısında, ağaçlıklı 20-30 binadan oluşuyordu. 4 Kasım 1949’da bu rüyalar beldesinin altı yıllık konuğu olarak bu destanı tamamlamaya çalıştım. Yıllardır yerleşime kapalı kalmış bu tersaneyi okula dönüştürme çabasıyla ilk olarak fırın ve hamam inşaatına başladık...

Isınma sorunumuz çözümlenmemişti. 29 Kasım Pazartesi günü rutin törenimizden sonra müdürümüz konuşmasını yaptı ve biraz sonra Ernis İskelesi’ne yanaşacak olan bir teknenin yükü olan odunlarımızı taşımak üzere sınıflar öğretmenleriyle birlikte tören yerinden hareket ettik...

Zor geçen bir kıştan sonra taşıma su ile beslendiğimiz okulumuza su yolu çalışmasına başladık. Bilindiği gibi, kültür derslerinin yanısıra Tarım, İnşaat, Demircilik, Marangozluk, Sosyal Etkinlikler, Haftalık Sınıf Nöbetçiliği işlevini sürdürüyorduk. Saat gibi çalışan bu genç insanlar iş bölümüyle su yolu çalışmalarına başladık. 20 km uzaklıktan gelecek olan bu su yolu kümelere bölünerek, işini tamamlayan köyüne yıllık izne çıkacaktı.

 

 

1952 Helsinki Olimpiyatlarını, Enstitü Bahçesindeki bir ağaca monte edilen hoparlörden dinlerdik. 1953’te Köy Enstitüleri kapatıldı. Öğretim süresi beş yıl olan Köy Enstitülerinin yerini altı yıllık Öğretmen Okuluna bıraktı. Bu yüzden bizim dönem altı yıllık Öğretmen Okulunun ilk mezunlarıdır. 1953- 1954 öğretim yılında mezun oldum. Yedi yıl aynı yatakhane, yemekhane, derslik ve iş eğitimi bölümlerinde çalıştığım arkadaşlarımdan ayrılmak beni çok etkiledi. İçim acıdı. Hiçbirisini unutamadım…” Nezir ŞENER (1954 mezunu).

Van’ın Erciş ilçesinde inşaatı tamamlanan Erciş Anadolu Öğretmen Lisesi 2006-2007 eğitim ve öğretim yılına hazır hale getirilmiş, kurucu müdürlüğüne ise Fehim ALTUN atanmıştır. Kışla Caddesi üzerinde bulunan ve Millî Eğitim Bakanlığına tahsis edilen Orgeneral Cemal Gürsel Kampüsü’nde yapımı tamamlanan lise toplam 4 sınıftan oluşan, 16 derslikli okul olarak inşa edilmiş, derslikler 30’ar öğrenciye göre düzenlenmiştir. Çevre düzenlemesi okul aile birliği tarafından karşılanmıştır. Kız öğrenciler Erciş Ortaöğretim Yurdu’nda, dışarıdan gelen erkek öğrenciler de geçici olarak okulun ikinci katında kalmaktadır.

2014-2015 eğitim ve öğretim yılı başında öğretmen liselerinin dönüşmesi ile birlikte, Sosyal Bilimler lisesine dönüşmüştür. Eğitim öğretim süresi 5 yıl olup 1 yıl İngilizce hazırlık okutulmaktadır.