TARİHÎ 100 LİSE (İNTERAKTİF HARİTA)

1890 yılında Padişah Abdülhamit döneminde Elazığ Aslanpınarı mevkiinde “Mamurat-ül Aziz-i İdâdîye-i Hamidiye Mülkiye-i Şahane” adıyla liseye denk bir okul olarak kurulmuştur.

Yedi sınıflı olarak açılan ve 1905 yılında sınıf sayısı altıya indirilen okulun adı da sultânîye çevrilmiştir. 1914 yılında okul binasının askeri hizmetlerde kullanılmaya başlanması üzerine eğitim ve öğretim merkezde bir evde devam etmiştir.

 

1915 yılında öğretmensizlikten dolayı lise kısmı kapatılmış, ortaokul kısmı hizmet vermeye devam etmiştir. Ardından bugünkü Verem Savaş Dispanseri’nin bulunduğu yere Almanlar tarafından yaptırılmış olan binaya taşınmış, bu bina yetersiz kalınca da 1932-1933 yılında yine Almanlar’dan kalma -sonradan yanan- eski ortaokulun bulunduğu yere nakledilmiştir. Bugünkü Cumhuriyet İlköğretim Okulu binasında, 1940-1941 yılından itibaren lise kısmı yeniden açılarak, 1947-1948 eğitim ve öğretim yılına kadar Elazığ Lisesi adı ile faaliyetlerini sürdürmüştür. Daha sonra istasyon yakınında yeni yapılan bugünkü Mustafa Kemal İlköğretim Okulu olarak kullanılan binaya taşınmıştır.

Birçok kez taşınan okul 1964 yılında bugünkü binasına kavuşmuş ve Elazığ Lisesi olarak eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmiştir.

19 Derslikli, 2 fen laboratuvarı, 1 bilişim teknolojileri sınıfı, zengin kütüphanesi, müzik odası, konferans salonu ve sportif faaliyetlere cevap verecek ünitelere sahip olan kurumda ulusal ve uluslararası projeler ile başarılı sosyal ve sportif faaliyetler yürütülmektedir.

Geleceğe güvenle bakan Elazığ Lisesi birçok alanda başarılı olan mezunlarıyla geçmişte olduğu gibi gelecekte de öğrencilerin öncelikli olarak tercih ettiği başarılı okullarımızdandır.