TARİHÎ 100 LİSE (İNTERAKTİF HARİTA)

Alpaslan Lisesi, 1933 yılında, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun onuncu yılı münasebetiyle Kars Lisesi adı ile eğitim ve öğretime başlamıştır. Kars’ta kurulan ilk lise olan okul, hem Kars’taki öğrencilere hem de civar illerdeki öğrencilere hizmet etmiştir.

1964 yılında Selçuklu Sultanı Alpaslan’ın, Kars’ı fetih edişinin 900. yılında Kars Lisesinin adı Alpaslan Lisesi olarak değiştirilmiştir Kurulduğu tarihten 1974 yılına kadar sürekli yer değiştiren okul, ilk olarak bugün Gazi Kars İlköğretim Okulu binasını kullanmış, buradan da Emniyet Müdürlüğünün binasına geçmiştir. Bu binada daha sonra bir ortaokul (şimdiki adı Şehit Albay İbrahim KARAOĞLANOĞLU İlköğretim Okulu) açılması üzerine Kars Lisesi 1961 yılında, bugün orduevi olan binaya taşınmıştır. 1974 yılından sonra Kars’ın merkezi bir semtinde kendi binasına taşınmıştır. Okulun bahçesinde 150 öğrenci kapasiteli bir de pansiyonu bulunmaktadır. 2009 yılında okul ve pansiyon binasında depreme karşı güçlendirme çalışması yapılmış bu çalışma 2010 yılında tamamlanmıştır. Bu süre içerisinde okul eğitim ve öğretime Kars Anadolu Öğretmen Lisesi binasında devam etmiştir. Kurulduğu günden itibaren ortaokul kısmını da bünyesinde barındıran Kars Alpaslan Lisesi 1974 yılında ortaokul kısmı ayrılarak, Gazi Kars Ortaokulu adıyla bağımsız bir ortaokula dönüşmesiyle müstakil lise halinde eğitim ve öğretime devam etmiştir. 1965’ e kadar ildeki tek lise olan Alpaslan Lisesinde okuyan öğrenci sayısı 1955’de 248 iken, 1965’te 1582’ye ulaşmıştır. 21 Mart 2011 yılında okul Anadolu lisesine dönüştürülmüş ve Kars Alpaslan Anadolu Lisesi adını almıştır.

 

 

Türkiye’nin siyasi, sosyal, sportif, ekonomik ve sanatsal hayatına birçok değerli ismi kazandıran okulda Behçet NECATİGİL ve Halide Nusret ZORLUTUNA gibi Türk edebiyatında isim yapmış yazarlar da öğretmen olarak görev yapmıştır Okulun zengin kütüphanesi içinde yer alan, kuruluş yıllarından kalma piyano, radyo, gramofon, daktilo, okul zili, saat ve daha birçok tarihi eşyanın bulunduğu okul müzesi ziyaretçilere açık tutulmaktadır. Okulda görev yapan ilk öğretmen ve eğitim gören ilk öğrencilerin dosyalarına okul arşivinde ulaşmak mümkündür. Tarih kokan okul arşivi ve müzesi görenlerde tarihin tozlu sayfalarında bir yolculuk yapmış hissi uyandırmaktadır. Kuruluşundan beri misyonunu ve vizyonunu sürekli geliştiren, yenileyen Kars Alpaslan Anadolu Lisesi kurum kültürü oluşturmanın bilinciyle, ülkemizin geleceği gençlerimizi en iyi şekilde yetiştirme görevini devam ettirmektedir