8. ULUSAL SOSYAL BİLİMLER LİSELERİ ÖĞRENCİ SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ.
“Sosyal Bilimler Liseleri 8’inci Ulusal Öğrenci Sempozyumu” 13-14 Mayıs 2016 tarihlerinde Antalya Döşemealtı Erünal Sosyal Bilimler Lisesinin ev sahipliğinde Antalya’da yapıldı.
Sempozyuma Müsteşar Yardımcısı Dinçer Ateş, Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk, Antalya Vali Yardımcısı Hüseyin Ece, Antalya İl Millî Eğitim Müdürü Hasan Tevke, Bakanlığımız Daire Başkanları, Bakanlığımız eski Müsteşarlarından Prof. Dr. Necat Birinci, Akdeniz Üniversitesinden öğretim üyeleri, Türkiye’nin çeşitli illerindeki 92 Sosyal Bilimler Lisesinin öğrencileri ve danışman öğretmenleri ile yurt dışından öğrenciler katıldı.
Bundan önceki sempozyumlar; Kayseri, Ankara, Konya, Erzurum, Aydın, Malatya ve Karaman illerinde gerçekleştirilmiştir.
Bundan önceki sempozyumlar;
1. Sempozyum: 170. Yılında Tanzimat ve Batılılaşma
2. Sempozyum: Tanzimattan Günümüze Demokratikleşme Hareketleri
3. Sempozyum: Sivilleşme ve Sivil Toplum
4. Sempozyum: Yeni Anayasaya Genç Bakış
5. Sempozyum: Geçmişten Günümüze, Günümüzden Geleceğe Değerlerimiz
6. Sempozyum: 21. YY’da Aile
7. Sempozyum: Bir Dünya Dili Olarak Türkçe” ana teması ile gerçekleştirilmiştir.
Geleneksel hale gelen bu sempozyumlar ile zaman içinde değişen coğrafi, biyolojik, çevresel, tarihsel ve kültürel değerlerimize yönelik bir farkındalık oluşturulması, ülkemizde ve dünyanın birçok ülkesinde botanik üzerine çalışmalar yapan bilim adamlarının genç kuşaklar tarafından tanınmasının sağlanması, çevreyi koruma bilincine daha fazla önem verilmesi ve dikkat çekilmesi için kamuoyunu bilinçlendirilmesi, Sosyal Bilimler Liseleri öğrencilerinin başta yenilenebilir enerji kaynakları hassasiyeti olmak üzere toplumsal konulara duyarlılığının arttırılması, bilimsel düşünme, araştırma yapma, akademik çalışmalara alt yapı oluşturabilecek becerilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Bugüne kadar başarı ile gerçekleştirilen “Sosyal Bilimler Liseleri Ulusal Öğrenci Sempozyumu”, “Sosyal Bilimler ve Edebiyat alanında ihtiyaç duyulan üstün nitelikli bilim insanı yetiştirmeye kaynaklık etmek, ilgi ve yetenekleri üst düzeyde olan öğrencileri bu alanda yüksek öğretime hazırlamak, bilimsel, kültürel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilecek düzeyde yabancı dil öğrenmelerini sağlamak, öğrencileri araştırmaya yöneltmek, sosyal bilimler alanında yeni buluşlara ilgi uyandıracak ortam ve şartları hazırlamak, öğrencilerde geçmiş nesiller ile çağdaşları arasında ortak duygular uyandırılmasını sağlamak, Türk sanat ve kültür birikimini anlayıp yorumlayabilen, yeni bilgi ve projeler üretebilen bireyler yetiştirerek toplumun ekonomik ve kültürel kalkınmasına bilinçli bir şekilde katkıda bulunmak” amacıyla kurulan Sosyal Bilimler Liseleri’nin kurumsallaşmasına, geliştirilmesine ve kamuoyunda hak ettiği seviyenin yakalanması ile bir farkındalık oluşmasına çok büyük katkı sağlamaktadır.
Sempozyumun açılış konuşmalarında; bu sene 8’ncisi düzenlenerek geleneksel hale gelen ‘Ulusal Sosyal Bilimler Liseleri Öğrenci Sempozyumu’nda Sosyal Bilimler Liselerinin süreci, öğrencilerin başarıya ulaşmalarında düşünen, sorgulayan ve çözüm odaklı çalışan bireyler olmasında düzenlenen sempozyumların etkin bir kaynak olduğu, Sosyal Bilimler Liselerinin mezunlarının ülkemizin yönetiminde ve ilerlemesinde etkin söz sahibi oldukları ve olmaya da devam edecekleri vurgulandı.
Bu yıl “Çiçek ve Çocuk” teması ile 8’ncisi düzenlenen ‘Ulusal Sosyal Bilimler Liseleri Öğrenci Sempozyumu’nda; oturum başkanlıklarını Prof. Dr. Necat Birinci, Prof. Dr. Zekeriya Karadavut, Prof. Dr. Mehmet Altunkaya ile Prof. Dr. Ahmet Aksoy’un yaptığı Çiçek ve Çocuk, Kentleşme Sürecinde Çiçek ve Çocuk, Edebiyatımızda Çiçek ve Çocuk, Tarihte Çiçek ve Çocuk, Sürdürülebilir Çevre ve Sürdürülebilir Enerji konuları ele alınmıştır.
Sosyal Bilimler Liselerinin öğrencileri ile yurt dışından katılan öğrencilerin bildirilerinin tartışılıp konuşulduğu oturumlar sonunda, sonuç bildirgesi hazırlandı.