ODAP kapsamında üretilecek ana çıktılardan biri olan Erken Uyarı Sistemi'nin (EUS) geliştirilmesine yönelik ilk çalıştay 20-21 Eylül 2022 tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirildi.
Bireysel, toplumsal, çevresel veya ailevi vb. birçok farklı nedenden kaynaklı olabilen okula devamsızlık, öğrencinin akademik başarısını olumsuz yönde etkileyen öğrenci davranışıdır. Öğrenci devamsızlıklarına bağlı dezavantajlı durumlardan kaynaklanan okul terkinin önlenebilmesi amacıyla, ODAP kapsamında üretilecek ana çıktılardan biri olan Erken Uyarı Sistemi'nin geliştirilmesine yönelik çalıştay iki gün süreyle gerçekleştirildi.
Genel Müdürlüğümüz Daire Başkanı Emine AKINCI'nın açış konuşması ile başlayan çalıştayın devamında proje teknik destek ekibi uzmanları tarafından projenin geneli ve geliştirilecek olan "Erken Uyarı Sistemi" çalışmalarına yönelik bilgilendirme sunumları paylaşıldı.
Erken Uyarı Sistemi (EUS), birçok göstergeye bağlı olarak değerlendirme yapabilen, devamsızlık riski taşıyan öğrencileri erken safhada tespit edebilen ve bu sayede erken müdahale edilebilmesine imkân verecek yazılım tabanlı bir sistem olarak geliştirildi. Erken Uyarı Sistemi, pilotlama safhasında eksik veya aksayan yönleri bakımından değerlendirilecek ve çıktılara bağlı olarak sürekli olarak geliştirilecek.
Genel Müdürlüğümüzce ODAP kapsamında gerçekleştirilen çalıştayda Erken Uyarı Sistemi'nin gerçek ve örnek vakalar üzerinden çalışma metodu test edildi, sistemin geliştirilmesi veya yeniden değerlendirilmesi gereken yönlerinin tespiti süreci yürütüldü. Ayrıca okullarda kurulacak "Erken Uyarı Sistemi" çalışmalarını gerçekleştirecek ekibin oluşturulması süreci; görev ve sorumluluk kriterleri de değerlendirildi.
21 Eylül 2022 Çarşamba günü tamamlanan çalıştaya, Millî Eğitim Bakanlığında görevli personel, STK temsilcileri, akademisyenler ve alan uzmanları katılım sağladı.