İSTANBUL HEYBELİADA 'YAZARLIK EĞİTİMİ' KAMPI
FAALİYETİN AMACI:
Genel Müdürlüğümüze bağlı sosyal bilimler liselerinde öğrenim gören öğrencilerimizin sosyal, kültürel ve yazılı anlatım becerilerini geliştirmek amacıyla İstanbul Heybeliada "Yazarlık Eğitimi" kampı gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma ile ayrıca kitap okuma bilincinin zihinsel bir uğraşa dönüştürülmesi, öğrencilerimizin anlamlı okumaya teşvik edilmesi, kitap okuma sevgisinin kazandırılması, öğrencilerimizin yazarlarla etkileşimde bulunarak kendi ürünlerini oluşturmalarına imkân sağlanacaktır.
FAALİYETİN ÖNEMİ:
Bu çalışmayla Genel Müdürlüğümüze bağlı pansiyonlu sosyal bilimler lisesi öğrencilerine kendilerini ifade edebilecekleri sosyal faaliyetlere katılma ve yazarlık eğitimi alma imkanı sunulmuştur.
KAMPIN GENEL DEĞERLENDİRMESİ:
Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü ile Türk Kızılay Derneği arasında imzalanan iş birliği protokolüyle yürütülen çalışmalar kapsamında "Yazarlık Eğitimi" kampı başlamıştır.
Programa 11 Temmuz 2021 tarihinde İstanbul Heybeliada'da yedi farklı bölgeden 11 ilden sosyal bilimler lisesi öğrencileri ve sosyal bilimler lisesinde görevli yöneticiler ve Türk dili ve edebiyatı öğretmenleri katılmıştır.
Türk Kızılayı Heybeliada Kamp Müdürü Murat Adanır, açılış programında yaptığı konuşmada "Kurulduğu 1868 yılından bu yana toplumsal dayanışmayı sağlamak, sosyal refahın gelişmesine katkıda bulunmak, yoksul ve muhtaç insanlara barınma, beslenme ve sağlık yardımı ulaştırmak için önemli görevler üstlenen Türk Kızılayı; kan, afet, uluslararası yardım, göç ve mülteci hizmetleri, sosyal hizmetler, sağlık yardımı, eğitim, gençlik ve mineralli su işletmeleri alanlarında hizmet sunmaktadır. Yapılan bu çalışmada öğrencilerin Türk Kızılayını ve yürüttüğü çalışmaları yakından görmelerinin yanında yazın alanında kalıcı eserler oluşturabilecek imkânlara ulaşmaları amaçlanmaktadır. Bu kamp süresince edinilecek bilgi ve tecrübelerin yarınlara taşınmasını ümit ederim." dedi.
Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Öğrenci Pansiyonları ve Burslar Daire Başkanı Mustafa KIŞAN "Türk Kızılayının farklı alanlarda toplum yararına yürüttüğü çalışmalardan ziyadesiyle memnunuz. Böylesi faydalı çalışmalarda Türk Kızılayını her an yanımızda bulduğumuz için teşekkürlerimizi sunarız. Ülkemizin yedi farklı bölgesinden katılım sağlayan öğrencilerle gerçekleştirilen bu kampın öğrencilerimizin, sözlü ifade ve yazma becerilerini geliştirme imkanları sunmanın yanı sıra kamp boyunca katılacakları farklı etkinliklerle yaşam becerilerini geliştirmeleri yolunda kazananım sağlamaları hedeflenmiştir." dedi.
Kampın ilk günü konuk olarak yazar ve Klasik Türk Edebiyatı sevdalısı Hayati İnanç katılım sağlamış ve öğrencilerle keyifli bir söyleşi gerçekleştirmiştir. Hayati İnanç, kendi düşünce dünyasına katkı sağlayan kültürel unsurlara vurgu yaparak öğrencilerimizin millî ve yerli değerlerle beslenmesi gerektiğini belirtmiş, edebiyatımızın seçkin eserlerinden örnekler vererek onların doğru bakış açısı kazanmalarına yönelik tecrübelerini paylaşmıştır.
İkincisi düzenlenen kamp programında öğrencilerin öğleye kadar yazarlık eğitimi atölyelerine, öğleden sonra Türk Kızılayının kamp aktivitelerine katılımları sağlanmış ve Heybeliada'da tarihi, kültürel ve turistik mekanlara gezi düzenlenmiştir.
Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde Türk Dili ve kültürünün en önemli şahsiyetlerinden Yunus Emre'nin vefatının 700. Yıldönümü, 2021 "Yunus Emre ve Türkçe Yılı" olarak belirlenmiştir. Düzenlenen etkinlikler kapsamında, kamp programına katılan öğrenciler, yazarlık eğitimi uygulamaları çerçevesinde yazılan metinlerden oluşan seçkilerin kitap olarak basılması planlanmaktadır. Yunus Emre'nin hem beşeriyete ortak bir değer olarak "Yetmiş iki millete bir göz ile bakmak" düsturuyla takdim edilmesi, hem de ülkemizde bir kez daha mazi ve ati arasında kültürel bağ olarak hatırlatılması maksadıyla 2021 yılının "Bizim Yunus" içerikli etkinliklerle kutlanması kapsamında sürdürülen program faaliyetlerine devam etmektedir.