UNICEF İŞ BİRLİĞİ İLE
1355
21:26
15.09.2022

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Petek AŞKAR, UNICEF Türkiye Ofisi temsilcisi Rory ROBERSHAW ve alanında uzman çok sayıda akademisyenin katılımıyla 15 Eylül Perşembe günü Ankara'da "Sürdürülebilir Kalkınma için Eğitim" planlama çalıştayı gerçekleştirildi.

 

Bakan Yardımcımız Petek AŞKAR, katılımcılara hitabında UNESCO'nun 2030 yılı için öngördüğü Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nden birinin doğrudan doğruya eğitime yönelik amaçları içerdiğini ifade etti. Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu'nun Ortak Geleceğimiz Raporuna atıfta bulunan Sayın Petek AŞKAR, "Sürdürülebilir kalkınma gelecek nesillerinin imkânlarını yok etmeden bugünün ihtiyaçlarını karşılama hassasiyetidir. " dedi.

 

Doğal kaynakların sınırsız olmadığına dikkat çeken Bakan Yardımcımız Petek AŞKAR; konuşmalarını

"Tükenmez zannedilen doğal kaynakların yok olma ihtimali ciddi ekolojik, sosyolojik, ekonomik ve kültürel sorunlar yaratmaya gebedir. Sürdürülebilir kalkınma kavramı insanlığı giderek yaklaşmakta olan bu sondan korumaya yöneliktir. Bakanlık olarak sorumluluğumuzun farkındayız. "İklim değişikliği eylem planımız hazırlık aşamasında. Bakanımız Sayın Mahmut ÖZER tarafından yakın zamanda kamuoyuyla paylaşılacak. Bunların dışında afet, çevre ve iklim değişikliği konularında mesleki gelişim programları, sıfır atık kütüphaneleri, çevre bilimi ve yönetimi öğretim programı, müfredata eklenen yeni dersler ve içerik çalışmaları, güneş enerjisi panelleri ve yağmur suyu depolama üniteleri, kompost makineleri, çevre dostu okullar ve köy yaşam merkezleri akla ilk gelen uygulamalarımız arasındadır. Bu ve benzeri çalışmaların ortak amacı okullarımızın fiziki alt yapısı ve eğitim müfredatımızı çevre koruma bilincini esas alan bir bakış açısıyla yenilemektir." sözleriyle tamamladı.

 

UNICEF adına söz alan Rory ROBERSHAW sürdürülebilir kalkınma modeli içinde eğitimin kritik rolüne değindi. Kalkınma yolunda doğayı bilinçsizce kullanan bakış açısının değişmesi için insanlığın elindeki en önemli aracın eğitim olduğunu, sürdürülebilir olmayan kalkınmaların iklim değişikliğine neden olduğunu bu nedenle de afetlerde ve afetlerin şiddetinde artışların yaşandığını ifade etti. Unicef Temsilciliği Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma çalışmalarına verdiği desteğinin önemine işaret etti.

 

Rory ROBERSHAW konuşmasını "Millî Eğitimde atılan ve atılacak adımlar Türkiye özelinde sürdürülebilir kalkınma idealine yaklaşılmasına ciddi ölçüde katkı sağlayacaktır." sözleriyle tamamladı.

 

Genel Müdürlüğümüz ve UNICEF iş birliği ile gerçekleştirilen "Sürdürülebilir Kalkınma İçin Eğitim" planlama çalıştayı kapsamında, Bahar ÖZAY; Sürdürülebilir Kalkınma İçin Eğitim, Prof. Dr. Emine Didem EVCİ KİRAZ; Eğitimde İklim Değişikliği ile Mücadele Kapsamında Yapılan Çalışmalarla İlgili Dünya Örnekleri, Prof. Dr. Tülin Güler YILDIZ; Eğitimde İklim Değişikliği İle Mücadele Kapsamında Yapılan Çalışmalarla İlgili Türkiye Örnekleri, Prof. Dr. Birol KAYRANLI; Millî Eğitim Bakanlığındaki Kurum ve Okulların Çevre ve İklim Değişiklikleri Çerçevesinde Sürdürülebilir Hâle Getirilmesi, Doç. Dr. Bülent ÖZMEN; İklim Değişikliğinin Neden Olduğu Afetler ve Bunlarla İlgili Yapılan Çalışmalar konularına yönelik sunumlarını katılımcılarla paylaştılar.

 

Çalışma gruplarının sunumlarının tamamlanması ve sunumlarının raporlaştırılması çalışmalarının ardından kapanış gerçekleştirildi.

15-09-202215-09-202215-09-202215-09-202215-09-2022

 

 

 

Yayın Tarihi: 15.09.2022